Trgovina na malo u kolovozu 2023. porasla za 3,0% na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina rujan 2023.jpg

U kolovozu porast prometa na godišnjoj, ali pad na mjesečnoj razini

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u kolovozu 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je pao za 0,1% u usporedbi sa srpnjem 2023. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,9%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao je za 0,3%.

U kolovozu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,0%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,3%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,3%.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u kolovozu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 12,7% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,1%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 11,2% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,3%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s porastom prometa od 46,1% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,2%, te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi s porastom prometa od 16,2% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,1%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 12,1%.

Više informacija u Priopćenju.
 

Pisane vijesti