Održana konferencija Statistički dan 2023. pod nazivom ''Pametni podaci za prijelaz na zelenu energiju''

Slika /Slike za vijesti/vijest - Statistički dan 2023.jpg

Predstavljeno trenutačno stanje u energetskoj statistici

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, i Edita Omerzo, načelnica Sektora prostornih statistika, sudjelovale su na konferenciji Statistički dan 2023. pod nazivom ''Pametni podaci za prijelaz na zelenu energiju'' koja se održala u Brdu kod Kranja 27. rujna 2023.  u organizaciji Statističkog zavoda Republike Slovenije i Statističkog društva Slovenije.

Već tradicionalna konferencija uvod je u obilježavanje ovogodišnjega Europskog dana statistike, koji će se održati 20. listopada. Ove godine fokus konferencije bio je na prikupljanju, analizi i korištenju podataka vezanih za klimatske promjene i nestabilnost energetskih tržišta kako bi se u budućnosti bolje upravljalo energijom te, u konačnici, postupno proveo prijelaz na zelenu energiju.

Sudionici su se dotaknuli podataka o stanju na nacionalnome i globalnome energetskom tržištu; raspravljalo se i o trenutačnoj situaciji u području energetske statistike te o izvorima podataka korištenima pri njezinoj izradi, kao i o budućim izvorima podataka.

Zaključak konferencije jest da se jedino visokokvalitetnim, relevantnim i pravodobnim podacima može uspješno prijeći na zelenu energiju. 

Pisane vijesti