Održana 55. sjednica Odbora za Europski statistički sustav

Slika /Slike za vijesti/Odbor - veljača 2024.png
Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku i Marija Kamenski, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju, sudjelovale su na 55. sjednici Odbora za Europski statistički sustav, koja se održala u Luksemburgu 8. i 9. veljače 2024.

Čelnici nacionalnih statističkih ureda raspravljali su o Europskoj strategiji za ekološke račune 2024. - 2028., o konačnom nacrtu Statističke klasifikacije proizvoda po djelatnostima, poboljšanju pravodobnosti pokazatelja socijalne zaštite, o Izvješću Komisije Europskom parlamentu i Vijeću o provedbi Uredbe (EU) 2018/1091 o integriranoj statistici poljoprivrednih gospodarstava, o završnom Izvješću o rezultatima trećeg kruga stručne ocjene usklađenosti nacionalnih statističkih ureda s Kodeksom prakse europske statistike, o doprinosu Europskoga statističkog sustava zajedničkomu europskomu podatkovnom prostoru te o Izvješću o radu Stručne skupine za Strateško komuniciranje Europskog statističkog sustava.

Na Odboru su čelnici nacionalnih statističkih ureda dobili informacije i o pripremama vezanima za DIGINS konferenciju, koja će se održati u listopadu 2024. u Estoniji, te o pripremama vezanima za konferenciju o statističkoj pismenosti, koja će se održati u svibnju 2024. u Belgiji.

Predsjednik Europskoga savjetodavnog odbora za upravljanje statističkim podacima (ESGAB) podnio je Odboru godišnje izvješće, a Odbor je obaviješten i o najnovijem razvoju teritorijalnih klasifikacija.

Pisane vijesti