Počeo drugi posjet Odbora za statistiku i statističku politiku u sklopu procesa pristupanja Republike Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD)

Slika /Slike za vijesti/OECD - veljača 2024.jpg
U sklopu procesa pristupanja Republike Hrvatske Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) u Državnom zavodu za statistiku počeo je drugi posjet Odbora za statistiku i statističku politiku radi ocjene nacionalnoga statističkog sustava i službene statistike Hrvatske. Posjet traje od 13. do 15. veljače 2024., a osnovna mu je zadaća dodatno procijeniti spremnost i sposobnosti hrvatskoga statističkog sustava za ispunjavanje obveza prema OECD-u koje uključuju pružanje kratkoročnih, strukturnih i drugih analitičkih statistika te povezanih metodoloških informacija potrebnih za odgovarajuću analizu i nadzor politika.

Državni zavod za statistiku i ostali nositelji službene statistike u prethodnom su razdoblju popunjavali upitnike o spremnosti i sposobnosti hrvatskoga statističkog sustava, a ovaj posjet dat će Odboru za statistiku i statističku politiku dodatne odgovore o djelokrugu rada hrvatskoga statističkog sustava.
Uz članove Odbora za statistiku i statističku politiku, gospođu Asu Johansson i gospodina Juliena Duponta, tim za reviziju sastoji se od još troje predstavnika nacionalnih statističkih ureda, a to su gospođa Brenda Bugge iz Statistike Kanade, gospođa Eveli Šokman iz Statistike Estonije i gospodin Timo Koskimäki iz Statistike Finske.

Ulaskom Republike Hrvatske u OECD, Državni zavod za statistiku ima zadaću brinuti se o pravnome i institucionalnom okviru za statistiku, uspostaviti i održavati kvalitetne statističke i podatkovne infrastrukture usklađene s politikama i dobrim praksama u zemljama članicama OECD-a te se integrirati u izvještajne i informacijske sustave OECD-a od trenutka pristupanja.

Podsjećamo, Vijeće OECD-a odlučilo je 25. siječnja 2022. otvoriti pregovore o pristupanju Republike Hrvatske, a 10. lipnja 2022. na ministarskoj je razini prihvaćen Plan za proces pristupanja Republike Hrvatske OECD-u. Sveobuhvatni cilj procesa pristupanja jest postizanje usklađenosti Republike Hrvatske sa standardima, najboljim politikama i praksama OECD-a, što rezultira boljim ishodima za članice OECD-a i njihovih građana.

Pisane vijesti