Modrići, pivo, izbornici i još mnogo toga!

Slika /Slike za vijesti/EURO 2024- naslovna web.jpg

Nogometna groznica počinje

Davno je rečeno da svi putovi vode u Rim. Mi bismo rekli, ovog lipnja i srpnja svi putovi vode u Njemačku - domaćina 17. Europskog prvenstva u nogometu. Nakon što je prošlo prvenstvo Staroga kontinenta održano u pandemijskim uvjetima, nema sumnje da će ovo privući osobito mnogo ljubitelja nogometa.
Zemlju domaćina stanovnici Hrvatske rado posjećuju, a to potvrđuje i podatak da je u 2023. u organizaciji hrvatskih putničkih agencija na višednevnim privatnim putovanjima u Njemačkoj bilo 16 290 domaćih turista. Mnogi koji se zapute u Njemačku zasigurno će tamo degustirati neka od njihovih poznatih piva, a to piće konzumirat će se i doma pri gledanju utakmica hrvatske reprezentacije pa spomenimo da smo u 2023. iz Njemačke uvezli čak 14,3 milijuna litara piva.

Iako će biti zanimljivo pratiti i prvu utakmicu na otvaranju EURA, sigurni smo da svi obožavatelji hrvatskog nogometa s nestrpljenjem očekuju utakmicu s našim prvim protivnikom na terenu - Španjolskom. Brojčano su itekako nadmoćni, kad se uzme u obzir da prema Eurostatovim podacima za 2023. Španjolska ima 48,1 milijuna stanovnika, no što njihovi nogometaši mogu napraviti u 90 minuta utakmice? Nadamo se da će pelota više puta završiti u španjolskom golu te možemo poručiti samo: Vamos, Croacia!

Idući protivnik hrvatske reprezentacije bit će Albanija. Hoće li se tada grickati nokti ili grickalice, nismo sigurni, no u kafićima i domovima širom Hrvatske zasigurno ih neće nedostajati jer smo 2023. uvezli 5 612,8 tona kikirikija, 8 215,8 tona suncokretovih sjemenki i 900,0 tona prženih badema i pistacija. Spomenimo i to da je prema Popisu 2021. u Hrvatskoj bilo 13 817 Albanaca.

Poredak u skupini te prolazak u iduću fazu natjecanja vrlo će vjerojatno odlučiti utakmica protiv Italije. Po hrvatskim trgovima možda će se tada čuti i poneko zazivanje vittoria! ili traženje calcio de rigore jer je prema Popisu 2021. stanovnika Hrvatske, kojima je materinski jezik talijanski, bilo 12 890. Mi ipak želimo da lopta bude dalje od hrvatskoga gola, a naša pobjeda može se proslaviti jednim bogatim tanjurom paste, koju Hrvati itekako vole, što potvrđuje podatak da smo 2022. pojeli prosječno 6,5 kg tjestenine po članu kućanstva.

Znamo i da u Hrvatskoj živi 3,9 milijuna nogometnih izbornika pa vas zato i pitamo - tko bi bio u vašoj početnoj jedanaestorki? Naš prijedlog, popraćen s malo statistike, točnije brojem osoba koji prema Popisu 2021. dijele prezime s našim reprezentativcima je u nastavku.Za kraj poželimo hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji puno sreće i uspjeha, svim navijačima što manje živciranja i što više trenutaka ponosa i slavlja, a svim čitateljima ovih redaka poručujemo: pratite nas na društvenim mrežama! 

Pisane vijesti