Članstvo u knjižnici ima više od milijun stanovnika Hrvatske

Čitanje, pa time i prikupljanje, pohranjivanje i korištenje različitih zapisa, aktivnost je koja seže daleko u prošlost, nekoliko tisuća godina pr. Kr. Najstarijim knjižnicama smatraju se one iz doba starih Egipćana, a od velebnih zbirki tadašnjih vladara knjižnice su se stoljećima širile i razvijale. Modernizirale su se, mnoge su se digitalizirale te dokazale da nisu samo mjesto za čitanje, nego i za druženje, razmjenu znanja i upijanje različitih oblika umjetnosti. Na to podsjeća i Dan hrvatskih knjižnica, koji se obilježava 11. studenoga.


Što se krije u hrvatskim knjižnicama?

U 2021. u Hrvatskoj je ukupno bilo 1 760 knjižnica, u čiji zbroj ulazi jedna nacionalna, 879 osnovnoškolskih, 363 srednjoškolske, 102 visokoškolske, sveučilišne i znanstvene, 316 narodnih te 99 specijalnih knjižnica. Okupljaju veliku zajednicu koja ima više od 1,1 milijun članova, od kojih je 42% imalo članstvo u osnovnoškolskim i srednjoškolskim, a 39% u narodnim knjižnicama. Upravo potonje – narodne knjižice češće posjećuju žene jer one čine 64% članova.Često se kaže da su knjižnice dom milijunima knjiga. Da je zaista tako potvrđuje podatak od 28,2 milijuna knjiga, koliko ih je bilo u knjižnicama u 2021. No, dio velike knjižne građe čini i 2,8 milijuna časopisa, 235 tisuća novina, 585 tisuća rukopisa i ocjenskih radova, 20 tisuća igračaka i didaktičkih igara te više od pola milijuna ostale knjižne građe. Većina, točnije 85% knjižne građe, koristila se izvan knjižnica, dok se 15% koristilo u knjižnici. Kad je riječ o radu u knjižnicama i njihovoj opremljenosti, valja napomenuti da 91% svih knjižnica ima integriranu čitaonicu, 65% ih ima multimedijski odjel, a 92% ih je opremljeno bežičnim internetom.

Korištenje knjižne građeNo osim čitanja i rada u knjižnicama se uči i igra, a i mjesto su za održavanje radionica, razmjenu znanja i iskustava. Tijekom 2021. održano je 33 tisuće knjižničnih posjeta te 18 tisuća radionica.
Knjižnice se vrlo često posjećuju i virtualno. Internetske stranice i katalozi knjižnica u 2021. posjećeni su više od 29 milijuna puta za dobivanje informacije o knjižnoj građi i događajima u knjižnicama, ali i za posudbu e-knjiga. Upravo su virtualni posjeti činili 74% svih posjeta u 2021.

Posjeti knjižnicamaDa bi u knjižnicama sve funkcioniralo brinu se 4 192 zaposlene osobe od čega su 84% žene.


Posjetite i knjižnicu posvećenu statistici

Bogati knjižnični fond, s oko 30 tisuća naslova, ali i dugu tradiciju ima i knjižnica Državnog zavoda za statistiku. Osnovana još davne 1875., jedna je od najstarijih specijalnih knjižnica u Hrvatskoj. Pravi je katalog statističkog znanja kroz povijest jer su najstariji primjerci iz 19. stoljeća, kao npr. Popis stanovništva iz 1857., ali prati i novitete iz svijeta statistike.
Tako svake godine povećava svoj fond, a od ove godine omogućuje i pregled dijela fonda u online katalogu, koji se kontinuirano nadopunjuje. Upisivanjem imena autora, naslova, predmetne odrednice ili klasifikacijske oznake u tražilicu moguće je pretraživati bibliografske zapise u katalogu kroz koje je omogućen i online pristup cjelovitom sadržaju pojedinih publikacija. Odlična je to prilika za pretražiti fond  knjižnice i olakšati si pronalazak potrebnih informacija.

Osim virtualnih posjeta mogući su i fizički posjeti jer je knjižnica otvorena za javnost. Bilo da tragate za statističkim podacima iz prošlih razdoblja ili za teorijskim statističkim znanjem, odgovore biste mogli pronaći u knjigama i publikacijama kao što su izdanja DZS-a, statističke publikacije nacionalnih statističkih ureda u svijetu kao i publikacije međunarodnih institucija. Dostupne su vanjskim korisnicima u čitaonici na uvid i korištenje svakoga radnog dana, uz obavezni dogovor termina dolaska.

I za kraj prisjetite se što je napisala J. K. Rowling - kad ste u nedoumici, odite u knjižnicu. Vidimo se!