Žene iz svijeta filma koje nadahnjuju

Slika /Slike za vijesti/Žene 2024 - c.jpg

Obilježavamo Međunarodni dan žena

Svakodnevni život često nije filmski. Znaju to tisuće žena koje iz dana u dan žongliraju u raznim ulogama: majki, supruga, radnica, prijateljica… Katkad nadahnu i filmske umjetnike, koji velike priče o snažnim ženama prenose na filmsko platno te njima utječu na milijune žena širom svijeta. Ove ćemo se godine u povodu Međunarodnog dana žena prisjetiti filmova u kojima glavnu riječ imaju žene te ih povezati s, naravno, statističkim podacima o ženama.

Svaka je Wonder Woman

Iako je u svijetu stripa i filma samo jedna Wonder Woman, mi bismo rekli da su sve žene čudesne te da svaka ima svoje super-moći, pa tako i žene u Hrvatskoj, kojih je prema procjeni stanovništva sredinom 2022. bilo 1 995 130. Činile su 51,7% stanovništva, a njihova prosječna dob bila je 46,0 godina.

Kad se spomenu snažne ženske uloge u svijetu filma, mnogima je jedna od prvih asocijacija Erin Brockovich, lik samohrane majke i nezaposlene žene koja se u nezavidnim uvjetima bori protiv sustava te ga svojom upornošću i nepokolebljivošću uspijeva pobijediti. Iako njezin lik ne možemo dovesti u izravnu vezu sa sljedećim podatkom, spomenimo da je prema Popisu 2021. u Hrvatskoj 178 851 obitelj činila majka s djecom.

Priču o sudbinama četiriju sestara različitih osobnosti, koje hrabro kroje vlastiti životni put, gledamo u filmu Male žene, a inspirativnih djevojčica i djevojaka, usudili bismo se zaključiti velikih žena, zasigurno ima mnogo i u Hrvatskoj u obiteljima koje imaju četvero ženske djece. Njih je prema Popisu 2021. bilo 1 000. 

Od umjetnice preko poduzetnice do znanstvenice - jedna može sve

Da se žene na poslovnom planu često suočavaju s preprekama, još i u 2024. nažalost nije velika novost. Filmova o ženama koje su svojim poslovnim pothvatima mijenjale povijest ima više, no mi smo za ovaj prikaz odabrali onaj čiji ga naslov najbolje opisuje - Skrivene junakinje. Stvarna je to priča iz šezdesetih godina prošlog stoljeća, kad je skupina afroameričkih matematičarki odigrala snažnu ulogu u uspjehu NASA-e. U današnje doba, nasreću, žene u znanosti više nisu tolika rijetkost. U Hrvatskoj je tako u 2022. evidentirano 8 439 istraživačica, a činile su 48,4% u ukupnom broju istraživača.

Ženu koja ne odustaje od svojih snova, samohranu majku koja se bori protiv predrasuda i osuda okoline, ujedinjujući mještane i zavodeći ih slatkastim okusima, opisuje film Čokolada. Glavni lik - šarmatnu i predanu vlasnicu čokoladarnice - u današnjim bismo uvjetima nazvali poduzetnicom i obrtnicom. Stoga smo izdvojili brojke o ženama zaposlenima u obrtima u posljednjih osam godina.Naveli smo neke od inspirativnih zaposlenih žena u svijetu filma. No ona koja se izvrsno snalazi u svakoj profesiji i ulozi jest Barbie. Film je to koji je obilježio 2023., a definitivno ističe ulogu žene u modernom društvu. Najpoznatija lutkica u povijesti dokazala je da može biti sve - učiteljica, trgovkinja, plesačica, znanstvenica, majka, poslovna žena, zdravstvena radnica… Koliki je udio žena po djelatnostima?Katkad sve poželimo biti princeze i junakinje

Kako žena može rasti i razvijati se kad sama sebi otvori vrata za prilike, pokazuje film Jedi, moli, voli, u kojem glavni ženski lik životnu promjenu započinje jednim putovanjem. Možda je tako bilo i za neke od 757,5 tisuća žena iz Hrvatske koje su u 2022. bile na barem jednome privatnom putovanju, pri čemu su ukupno ostvarile 2,0 milijuna putovanja. Pritom je u Hrvatskoj bilo 72% putovanja, na kojima su prosječno  potrošile 220 eura, a 28% u inozemstvu, pri čemu je prosječan iznos koji su tamo potrošile bio 403 eura.

Kultni film koji slavi pravo izbora, slobodu, ali ponajprije žensko prijateljstvo, snimljen je početkom devedesetih. Za volanom te uspješnice bile su Thelma i Louise, a mi ćemo spomenuti da je udio vozačica u 2022. u RH bio 42,7%.

Za kraj ovoga filmsko-statističkog pregleda ostavili smo mjesta i za najmlađe. Animirani filmovi prate nas kroz cijeli život, pa dok smo kao djevojčice zamišljale da smo princeze i junakinje, u odrasloj nas dobi glavni ženski likovi animiranih filmova podsjećaju na pozitivne životne vrijednosti i vraćaju nam vjeru u dobro. Posljednjih su godina u prvi plan došle male heroine poput Meride hrabre, Mulan i Moane, a zasigurno ne postoji djevojčica koja nije zamišljala sebe kao jednu od sestara Ane i Elze, likova filma Snježno kraljevstvo. Ne znamo jesu li te odvažne princeze inspirirale poneke roditelje, no znamo da se u Hrvatskoj prema Popisu stanovništva iz 2021. godine 65 291 žena zvala Ana, njih 309 Elza, a 45 Elsa.

Žene, budite glavni lik svojeg filma. I kao što svaki film ima uvod, zaplet, vrhunac i rasplet, mi vam želimo zanimljivu životnu fabulu s uvijek sretnim krajem te da iz svakog životnog zapleta izađete kao super-junakinje. Sretan Međunarodni dan žena!
 

Pisane vijesti