Trgovina na malo u siječnju 2024. porasla za 7,9% na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina na malo, ožujak 2024.jpg

Porast prometa ostvarilo svih devet struka

Sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u siječnju 2024. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, realno je porastao za 0,7% u usporedbi s prosincem 2023. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima ostao na istoj razini kao u prosincu 2023., a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao je za 0,4%.

U siječnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 7,9%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,0%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 11,9%.

U siječnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je svih devet trgovačkih struka. Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u siječnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirana trgovina pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, s porastom prometa od 10,9% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,8%, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, optičarski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 31,7% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,3%, te Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 17,2% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,2%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti