U tijeku prvi val istraživanja o turističkoj aktivnosti stanovništva

Slika /Slike za vijesti/Turistička aktivnost stanovništva RH.jpg

Prikupljaju se podaci o putovanjima s kojih su se stanovnici vratili u siječnu, veljači ili ožujku 2022. 

Ukoliko vam ovih dana zazvoni telefon, a s druge strane se predstavi anketar Državnog zavoda za statistiku i zamoli vas da odgovorite na pitanja o putovanjima, to znači da je vaše kućanstvo, metodom slučajnog odabira, izabrano kao jedno od ukupno 5 000 kućanstava na kojima se provodi istraživanje o turističkoj aktivnosti stanovništva Republike Hrvatske.

Naime, 1. travnja započeo je prvi val ovog istraživanja čija je svrha prikupiti podatke o broju i obilježjima putovanja stanovništva Hrvatske kako bi se moglo procijeniti koliko putujemo u zemlji i inozemstvu, zašto, kada i gdje odlazimo na putovanja, koliko ta putovanja traju i koliko na njima trošimo.

Prikupljaju se podaci o putovanjima tijekom prvog tromjesečja 2022.

Bilo da je riječ o posjetu rodbini i prijateljima, odmoru u toplicama, planinarenju, posjetu nacionalnim parkovima ili pak odlasku na edukaciju ili seminar, ovim istraživanjem prikupljaju se podaci o privatnim ili poslovnim putovanjima izvan uobičajene sredine, a s kojih su se stanovnici vratili u siječnju, veljači ili ožujku 2022.  

Čak i ako niste putovali, vaši odgovori se bilježe, a u tom slučaju prikupljaju se podaci o glavnim razlozima neodlaska na putovanja, kao što su sigurnosni razlozi, nedostatak financijskih sredstava ili pak obiteljske i poslovne obveze.

Zašto je sudjelovanje u ispitivanju važno?
 
U Hrvatskoj je turizam jedan od glavnih generatora zaposlenosti te utječe na brojna druga područja djelatnosti. Stoga, ukoliko ste izabrani u uzorak, vaše sudjelovanje dat će važan doprinos ovom istraživanju čiji će rezultati pružiti detaljan uvid u obilježja putovanja, kao i profile osoba koje putuju, što je sve osnova za planiranje i donošenje različitih gospodarskih mjera.

Sve dodatne informacije o istraživanju doznajte u letku

Pisane vijesti