Glavna ravnateljica DZS-a sudjelovala na Radnom sastanku OECD-a

Slika /Slike za vijesti/2022-03-24-15-49-15-834.jpg

Najvažnije područje rada službene statistike jest razvoj statističkih standarda i inovacija 

Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković sudjelovala je na Radnom sastanku s predstavnicima Uprave za statistiku i podatke Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD-a) održanome 24. ožujka 2022. u Parizu. Sastanak je vodio glavni statističar i direktor Uprave za statistiku i podatke OECD-a Paul Schreyer, uz podršku stručnjaka iz svoje i drugih uprava OECD-a.
 
Na Radnom sastanku predstavljena je uloga statistike u toj Organizaciji i glavna područja rada Uprave za statistiku i podatke te je istaknuto kako su najveća prednost OECD-a ljudi i podaci, odnosno način rada u kojem su ti podaci na raspolaganju stručnjacima za analizu. Kao jedno od najvažnijih područja rada službene statistike OECD-a jest razvoj statističkih standarda i inovacija.
 
Vijeće Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj počelo je 25. siječnja 2022. raspravu o pristupanju sa šest zemalja kandidatkinja, među kojima je i Republika Hrvatska, te se tijekom Radnog sastanka razgovaralo o očekivanjima tijekom procesa pristupanja. Glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku Lidija Brković naglasila je sljedeće: „Naša je misija kontinuirano razvijati nacionalni sustav službene statistike kako bismo i nadalje unaprjeđivali, proizvodili i diseminirali visokokvalitetne službene statističke podatke koji služe za donošenje utemeljenih odluka, kao i za kreiranje politika i praćenje društveno-ekonomskih kretanja. Intenzivno ćemo surađivati u procesu pristupanja OECD-u.''

Pisane vijesti