U prvom tromjesečju 2022. BDP realno veći za 7,0% u odnosu na isto tromjesečje 2021.

Slika /Slike za vijesti/BDP 1Q.jpg

Tim je porastom ostvarena rekordna razina realnog BDP-a, kada se promatra prvo tromjesečje u prethodnim godinama

Od drugog tromjesečja 2021. traje kontinuirani uzlazni trend ekonomske aktivnosti, a u prvom tromjesečju ove godine BDP je realno bio veći za 7,0% u odnosu na isto tromjesečje 2021. Tim je porastom ostvarena rekordna razina realnog BDP-a, kada se promatra prvo tromjesečje u prethodnim godinama. Istodobno, kretanja na tržištu rada upućuju na porast zaposlenosti i nešto brži nominalni porast plaća. Inflacija potrošačkih cijena nastavila se ubrzavati, uz postupno povećavanje rasprostranjenosti porasta cijena.

Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u prvom tromjesečju 2022. realno veća za 6,3% u odnosu na isto tromjesečje 2021.  Tromjesečni porast BDV-a vidljiv je u svim djelatnostima, a na njega su najviše utjecale djelatnosti Trgovina na veliko i na malo, Prijevoz i skladištenje i Djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
 
Potrošnja kućanstava realno je porasla za 6,3% u prvom tromjesečju 2022., a na to je najviše utjecao porast prometa ugostiteljskih usluga, prometnih usluga te prometa u trgovini na malo.

Potrošnja države u prvom tromjesečju 2022. realno je porasla za 5,9% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
 
Bruto investicije u fiksni kapital u prvom tromjesečju 2022. realno su bile veće za 7,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a taj je porast pratilo i povećanje obujma građevinskih radova.

U prvom tromjesečju 2022. izvoz roba i usluga ostvario je realni porast za 29,4%, a uvoz roba i usluga ostvario je realni porast za 25,0%.

Više informacija u Priopćenju.
 

Pisane vijesti