U ožujku pad trgovine na malo i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/trgovina na malo, travanj 2023.jpg

U odnosu na ožujak prethodne godine promet je manji za 1,3%

U ožujku 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je pao za 1,3%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 3,2%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 1,7%.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u ožujku 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je pao za 0,9% u usporedbi s veljačom 2023. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 3,1%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 3,7%.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u ožujku 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 14,5% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,1%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa od 56,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,2%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 25,3% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,7%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 12,1%.

Pad nominalnog prometa u ožujku 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su dvije trgovačke struke: Ostala trgovina na malo izvan prodavaonica, s padom prometa od 6,8% i Motorna goriva i maziva, s padom prometa od 5,1%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti