U DZS-u održan bilateralni sastanak u sklopu studijskog posjeta službenika Europske komisije Republici Hrvatskoj

Slika /Slike za vijesti/EK -studijski posjet - 2.jpg

Raspravljalo se o strateškim interesima europske službene statistike

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, i Guillermo Dávila Muro, savjetnik glavne direktorice i zamjenika direktorice Eurostata za međuinstitucijske odnose, održali su 9. listopada 2023. bilateralni sastanak.

Na sastanku je predstavljen pravni i institucionalni okvir nacionalnoga statističkog sustava, rezultati Stručne ocjene usklađenosti statističkog sustava Republike Hrvatske s Kodeksom prakse europske statistike 2021. – 2023. te se raspravljalo o strateškim interesima europske službene statistike.

Sudionici su istaknuli važnost razvoja službene statistike kako bi se odgovorilo na sve veće zahtjeve korisnika za podacima, osobito u kriznim situacijama.

Sastanak je održan kao dio redovite suradnje Europske komisije s državama članicama Europske unije. Domaćin studijskog posjeta službenika Europske komisije jest Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, a održava se od 9. do 11. listopada 2023. u Zagrebu.

Svrha posjeta jest omogućiti službenicima Europske komisije bolje razumijevanje političkih, administrativnih i drugih struktura Republike Hrvatske, čime se istodobno pridonosi jačanju odnosa i međusobnog povjerenja nacionalne administracije države članice i službi Europske komisije.

Pisane vijesti