Trgovina na malo u studenome porasla 1,0% u odnosu na studeni 2021.

Slika /Slike za vijesti/Trgovina na malo - prosinac.jpg

Na godišnjoj razini porastao promet od trgovine na malo neprehrambenim, a pao prehrambenim proizvodima

U studenome 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,0%. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,8%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 1,0%. U prvih jedanaest mjeseci 2022. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,1% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Porast realnog prometa od trgovine na malo na mjesečnoj razini

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u studenome 2022. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 0,6% u usporedbi s listopadom 2022. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,5%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 4,7%.

Motorna goriva i maziva najviše utjecala na porast nominalnog prometa

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u studenome 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 27,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,9%, Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 14,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,7%, te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 27,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,1%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 17,4%.

Pad nominalnog prometa u studenome 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, prisutan je u samo jednoj trgovačkoj struci: Trgovini na malo internetom ili poštom, s padom prometa od 8,2%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti