Švedska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije

Slika /Slike za vijesti/svedska-2023-WEB-infografika-glava-cro (1).jpg

Nakon Francuske i Češke na red došla posljednja zemlja rotirajućeg trija

Ako vam netko spomene netaknutu prirodu i čist zrak, dizajn namještaja, brojne patente i izume, Minecraft, ABBA-u ili pak mesne okruglice i rolice od cimeta, samo vam jedna europska država može pasti na pamet. Naravno, bez imalo sumnje, riječ je o Švedskoj, sjevernoeuropskoj zemlji smještenoj na obali Baltičkog mora, koja je 1. siječnja 2023. preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije.

Zanimljivosti o ovoj zemlji čijih 10,5 milijuna stanovnika čini 2,3% ukupnog stanovništva Europske unije zaista je mnogo. Vjerojatno niste svjesni činjenice da su mnogi sastavni dijelovi vaše svakodnevnice upravo izumi Šveđana. Zahvaljujući Håkanu Lansu i njegovu izumu GPS-a danas se lako snalazimo u prostoru, bez Andersa Celsiusa temperatura bi se i dalje iskazivala u Fahrenheitovim stupnjevima, a sljedeći put kada natočite mlijeko ili sok, sjetite se da je i tetrapak, pogađate, švedski izum za koji je zaslužan Erik Wallenberg.

Nešto s čime se stanovnici Hrvatske mogu svakako poistovjetiti sa Šveđanima jest kultura ispijanja kave, a ta aktivnost u Švedskoj ima gotovo kultni status, u toj mjeri da je dobila i svoj službeni naziv – fika.

Stoga vas pozivamo da u pravoj švedskoj maniri skuhate kavu, udobno se smjestite i provjerite imamo li još nekih sličnosti s ovom zemljom koja će predsjedati do srpnja ove godine, nakon čega ''palicu'' predaje Španjolskoj.

Zanimljive objave o Švedskoj možete pratiti i tijekom siječnja na društvenim mrežama Državnog zavoda za statistiku.

Kako bi rekli Šveđani ꟷ njut av, odnosno u prijevodu ꟷ uživajte!



Pisane vijesti