Trgovina na malo u siječnju porasla za 1,1% u odnosu na isti mjesec prethodne godine

Slika /Slike za vijesti/Trgovina na malo, veljača 2023..jpg

Porast ostvaren i na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u siječnju 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 0,3% u usporedbi s prosincem 2022. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 0,9%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 1,2%.

Porast realnog prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini

U siječnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,1%.

Porast prometa od trgovine na malo za 9,9% ostvarili su poslovni subjekti kojima je pretežna djelatnost izvan trgovine na malo. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,1%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,2%.

Nespecijalizirana prodaja pretežno živežnih namirnica najviše utjecala na porast nominalnog prometa

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u siječnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 13,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,9%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 15,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,7%, te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 22,5% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 15,4%.

Pad nominalnog prometa u siječnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, prisutan je u samo jednoj trgovačkoj struci: Trgovini na malo internetom ili poštom, s padom prometa od 0,2%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti