Trgovina na malo u listopadu 2023. porasla za 6,5% na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina studeni 3.jpg

Porast prometa od trgovine na malo sedmi mjesec zaredom na godišnjoj razini

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u listopadu 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 1,1% u usporedbi s rujnom 2023.

Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 0,3%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 5,8%.

U listopadu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 6,5%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,8%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 10,7%.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u listopadu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 12,3% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,2%, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 23,9% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,9%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s porastom prometa od 41,6% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,4%, te Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 7,1% i utjecajem na ukupan indeks prometa također od 1,4%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 12,9%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti