Održan sastanak na visokoj razini na temu ''Strategije integracije i interoperabilnosti za modernizaciju službene statistike''

Slika /Slike za vijesti/vijest-Sevilla.jpg

Čelnici nacionalnih statističkih ureda razmijenili iskustva i dobre prakse u modernizaciji službene statistike

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, sudjelovala je na sastanku visoke razine na temu ''Strategije integracije i interoperabilnosti za modernizaciju službene statistike'', koji se održao u Sevilli 27. i 28. studenoga 2023. Događaj su zajednički organizirali Statistički ured Španjolske (INE) i Eurostat.

Čelnici nacionalnih statističkih ureda dva su dana raspravljali o načinima integracije podataka i interoperabilnosti kako bi se modernizirala statistička proizvodnja radi razvoja elemenata koji bi mogli dovesti do zajedničke strategije Europskoga statističkog sustava. Čelnici nacionalnih statističkih ureda na sesijama su razmijenili svoja iskustva u integraciji podatkovnih infrastruktura i dobrih praksi u poboljšanju interoperabilnosti podataka.

Glavna ravnateljica sudjelovala je na panelima prvoga i drugog dana održavanja sastanka.

Sudionici su prvog dana sastanka na temu panela ''Iskustva u integraciji podatkovne infrastrukture'' razmijenili iskustva i dobre prakse u integraciji podataka na strateškoj razini, a posebice o pristupu i integraciji administrativnih i privatnih podataka s tradicionalnim podacima.

U svjetlu zaključaka s prvog dana sastanka sudionici su drugog dana na panelu raspravljali o elementima strategije integracije podataka i interoperabilnosti koja bi dovela do modernizacije i lakšeg suočavanja s novom erom službene statistike u Europskome statističkom sustavu. Rasprava se bavila različitim perspektivama korisnika i proizvođača, načinima ostvarivanja strategije među državama članicama i mogućim zajedničkim rješenjima koji se temelje na različitim pravnim okvirima. 

Pisane vijesti