Svjetski dan stanovništva

Slika /Slike za vijesti/Svjetski-dan-stanovnistva-2022-WEB.jpg

Svijet se približava brojki od osam milijardi stanovnika

Rođenje petomilijarditog stanovnika Zemlje 11. srpnja 1987. potaklo je UN da upravo današnji dan proglasi Svjetskim danom stanovništva. Na našem su planetu 2011. pak živjele čak dvije milijarde ljudi više, a prema UN-ovoj procjeni, u 2021. približili smo se brojki od osam milijardi stanovnika.

Stanovništvo je možda više nego ikada prije suočeno s mnogobrojnim izazovima, što ima posredan ili neposredan utjecaj na demografske trendove. Dok se u nekim dijelovima svijeta povećava udio stanovništva staroga 60 i više godina, u drugima mladi čine više od trećine ukupnog stanovništva.

Mnogo je statističkih pokazatelja koji ocrtavaju razlike, a jedan je od njih i očekivano trajanje života pri rođenju. Prema podacima UN-a za 2020., stanovnici Sjeverne Amerike u prosjeku će doživjeti dob od 79,2 godine, slijede ih stanovnici Oceanije (78,4 god.) i Europe (78,3 god.). Znatno je to više od stanovnika Afrike, s očekivanim trajanjem života od 62,7 godina.

Razlika je vidljiva i u stopi totalnog fertiliteta. Prema podacima UN-a, Europa je 2020. imala najnižu stopu totalnog fertiliteta (1,6), dok je u Africi bila najviša te je iznosila 4,4.

Što smo izdvojili u infografici vodeći se UN-ovom procjenom za 2021., pogledajte u nastavku.




 

Pisane vijesti