Tijekom cijele 2022. provodi se Anketa o potrošnji kućanstava

Slika /Slike za vijesti/APK-promocija-web.png

Doznajte i više o anketnim istraživanjima koja provodi DZS

Koliko u prosjeku kućanstvo troši na hranu? Koliki su prosječni izdaci za stanovanje? Koliko kućanstava ima perilicu posuđa? To su samo neka od pitanja na koje odgovore daje Anketa o potrošnji kućanstava, koja se provodi cijele 2022.

Istraživanje je to o kućanstvima kojim se prikupljaju podaci o socioekonomskim obilježjima kućanstava, izdacima za osobnu potrošnju te uvjetima stanovanja i trajnim dobrima. U Anketi sudjeluju privatna kućanstva izabrana metodom slučajnog uzorka, a spaja dva načina sudjelovanja u istraživanju. Dnevnikom o potrošnji, koji vodi izabrano privatno kućanstvo, za razdoblje od 14 dana, prikupljaju se podaci o svakodnevnim izdacima za hranu, piće i duhan te proizvode za osobnu higijenu i čišćenje stana, novine i časopise, dok se intervjuom prikupljaju podaci o drugim raznovrsnim izdacima kućanstva.

Podaci se koriste kao podloga za donošenje odluka i mjera vezanih za gospodarsku i socijalnu politiku, analizu potrošačkih navika i životnog standarda stanovništva i međunarodne usporedbe.

Ako je vaše kućanstvo ušlo u uzorak, ne brinite se, jer je tajnost vaših podataka zajamčena. Podaci se upotrebljavaju samo za statističke svrhe te se ne objavljuju podaci o pojedinom kućanstvu. Primjerice, Anketa o potrošnji kućanstava za 2019. dala nam je podatak da je perilicu posuđa imalo 50,4% kućanstava, no ne i koja su to kućanstva jer se podaci objavljuju kao zbirni za cijelu Hrvatsku. Sudjelujte i pomognite nam doznati podatke o potrošnji kućanstava.

Dodatne informacije o Anketi možete doznati u letku.

Ujedno, više o anketnim istraživanjima DZS-a, kako i zašto se provode, doznajte iz članka.  

Pisane vijesti