Statistika za razumijevanje i povezivanje s društvom

Slika /Slike za vijesti/FB-listopad-2022-750x500.jpg

Obilježavanje sedmog Europskog dana statistike

Možete li se sjetiti svog prvog doticaja sa statistikom? I jeste li uopće svjesni količine podataka kojima ste izloženi? Kao i toga da statistiku činite upravo vi i vaša svakodnevnica? Gotovo da nema novinskog članka, televizijskog priloga, reklame, istraživanja, poslovnog sastanka ili sportskog događaja koji ne sadržava statističke podatke, a s obzirom na sveprisutnost statistike, njezina važnost možda često prolazi nedovoljno zapaženo.

Upravo je zato, kako bi se podigla svijest o važnosti statistike i korisnosti služenja statističkim podacima u svim životnim područjima radi utemeljenog donošenja odluka, 20. listopada proglašen Europskim danom statistike. Od 2015. nadalje obilježava se svake godine, a slogan ovogodišnjega, sedmoga po redu, jest Statistika za razumijevanje i povezivanje s društvom, u potrazi za istinom!

Podatak o 721 tisući posjeta internetskim stranicama Državnog zavoda za statistiku od početka ove godine svakako ide u prilog tome da ljudi žele biti informirani i svoje odluke temeljiti na kvalitetnim statističkim podacima, a korisnici naših podataka vrlo su raznoliki – od znanstvenika i istraživača, preko poslovnih korisnika te predstavnika javne uprave i međunarodnih institucija pa sve do medija. Mi se trudimo zadovoljiti potrebe baš svakog od njih.

Osluškujući potrebe korisnika, službena statistika prikuplja, obrađuje i diseminira podatke iz čak devetnaest statističkih područja u najrazličitijim formama. Tako je u 2022. planirano čak 340 Priopćenja, 446 pojedinačnih tablica, 121 baza podataka, 204 STS baze podataka te 16 Statističkih izvješća.
Ipak, snalaženje u mnoštvu podataka često se može pretvoriti u traženje igle u plastu sijena. Stoga nam se korisnici nerijetko obraćaju za pomoć. U prvih devet mjeseci ove godine broj korisničkih upita dosegao je zavidan broj, 2 828, a njih čak 1 350 uputili su poslovni korisnici. Što se pak tiče statističkog područja za koji korisnici iskazuju najveći interes, tržište rada, stanovništvo i industrija tri su najaktualnija područja.



Posebnu pozornost u kreiranju svojih usluga Državni zavod za statistiku posvećuje učenicima i studentima jer svima nam je dobro poznata uzrečica da na mladima svijet ostaje, a da bi taj svijet mogli učiniti boljim mjestom, bitno je da se znaju služiti statistikom. Stoga smo im u nekim svojim projektima poput Male škole statistike i Statističkoga edukacijskog portala Stedy pokušali približiti statističke pojmove na razumljiv način i pokazati da statistika nije bauk. A jesu li u školi dovoljno pažljivo slušali i savladali lekcije i krije li se među njima budući statistički genijalac, srednjoškolci mogu provjeriti pridruživši se Statističkom natjecanju, koje se provodi već šestu godinu zaredom.

I za kraj, bilo da statistiku koristite povremeno, bilo da je sastavni dio onoga čime se bavite ili ćete tek upoznati bezbrojne mogućnosti koje ona pruža, nadamo se da ćete ju, u skladu s ovogodišnjim sloganom Europskog dana statistike, koristiti odgovorno radi boljeg razumijevanja društva i povezivanja s njime. Državni zavod za statistiku na tom će vam putu, kao i dosad, pružati kvalitetne statističke podatke.
 

Pisane vijesti