Pad trgovine na malo na mjesečnoj razini, a blagi porast na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina na malo 10.jpg

Nespecijalizirana prodaja prehrambenih proizvoda imala najveći utjecaj na porast nominalnog prometa

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u rujnu 2022. realno je pao za 0,1% u usporedbi s kolovozom 2022. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,9%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 2,7%.

U rujnu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 0,4%. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,8%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,6%.

U prvih devet mjeseci 2022. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,5% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Nespecijalizirana prodaja prehrambenih proizvoda imala najveći utjecaj na porast nominalnog prometa

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u rujnu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,3% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,4%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 23,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,5%, Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 21,7% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 17,8% i s utjecajem na ukupan indeks prometa također od 1,1%.
Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 16,2%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti