Statistika za bolji razvoj u svijetu koji se brzo mijenja

Slika /Slike za vijesti/europski-dan-statistike-web-cro.jpg

Obilježavanje Europskog dana statistike

Listopad u svijetu statistike znači samo jedno – obilježavanje još jednoga Europskog dana statistike. Nama u Državnom zavodu za statistiku, koji svakodnevno radimo na prikupljanju, obradi i diseminaciji statističkih podataka, ovaj dan služi kao povod za promišljanje o svemu učinjenome tijekom godine, kao i o načinima na koje kvalitetu službene statistike u budućnosti možemo podići na još veću razinu pružajući vama, našim korisnicima, nove, inovativne načine prezentacije statistike. Također, 20. listopada uvijek je dobra prilika i da se podsjetimo na važnost koju statistika ima u društvu, a koja se možda često uzima zdravo za gotovo ili se na nju zaboravlja.  

I slogan ovogodišnjega, osmoga po redu Europskog dana statistike, koji glasi ''Statistika za bolji razvoj u svijetu koji se brzo mijenja'', poziva na sve brže i aktivnije odgovaranje na korisničke potrebe jer, kako u svojem priopćenju ističe Europski savjetodavni odbor za statistiku, javne politike imaju središnju ulogu u održivom rastu i razvoju, a preduvjet za njihovu učinkovitu provedbu jest proizvodnja novih i relevantnih pokazatelja i pouzdanih podataka koji su brzo i lako dostupni te međunarodno usporedivi. U isto vrijeme, pred nositelje službene statistike postavlja se novi izazov – pojava mnoštva alternativnih izvora podataka zahvaljujući napretku digitalizacije i umjetne inteligencije, a koji učinkovito može biti svladan samo kroz kontinuiranu suradnju i dijalog s korisnicima statističkih podataka.

Ususret ovogodišnjemu Europskom danu statistike, uzimajući u obzir stalnu potrebu za prilagođavanjem novim trendovima u pogledu prezentacije statističkih podataka, Državni zavod za statistiku razvio je novi interaktivni alat za vizualizaciju podataka – Dashboard. Odsad ćete, stoga, osnovne pokazatelje iz osam statističkih područja, osim u tablicama, moći pregledavati i putem 22 interaktivna grafikona s ukupno 35 pojava, a obuhvaćeni su podaci unazad deset godina.

A što bi bilo obilježavanje Europskog dana statistike bez malo statistike o nama? U 2023. planirano je ukupno 350 Priopćenja, a naša Služba za odnose s korisnicima i zaštitu podataka odgovorila je u prvih devet mjeseci ove godine na čak 2 877 korisničkih upita. Kako interes javnosti za statističke podatke itekako postoji, potvrđuje i podatak o čak 1,4 milijuna posjeta našim internetskim stranicama u razdoblju od siječnja do rujna 2023., a podaci koje proizvodimo u istom su periodu spomenuti u više od sedam tisuća medijskih objava. Da statistika može biti i zabavna, trudimo se gotovo svakoga dana pokazati na našim društvenim mrežama na kojima smo od početka godine objavili više od 250 objava te na kojima naš rad prati i podržava ukupno više od 30 tisuća pratitelja.

A sve to ne bi bilo moguće bez gotovo 490 vrijednih zaposlenika Državnog zavoda za statistiku koji se svakoga dana trude proizvesti kvalitetne statističke podatke poštujući najviše europske i međunarodne metode i standarde. Njima, ali i svima vama kojima je statistika dio svakodnevice, želimo sretan Europski dan statistike!

A priču o tome da statistika nisu samo brojevi te da iza svakog od njih stoje vrijedni zaposlenici DZS-a možete pogledati i u malo drukčijem formatu u videu Iza svakog podatka stoji priča!

Pisane vijesti