Promet od trgovine na malo u lipnju 2023. porastao za 2,2% na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina na malo srpanj 2023.jpg

Porast prometa ostvaren u devet trgovačkih struka

U lipnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,2%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 1,7%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 2,5%.

U lipnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je devet trgovačkih struka, a u dvije trgovačke struke promet je pao.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u lipnju 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,8% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,9%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, s porastom prometa od 55,4% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,9%, te Tekstil, odjeća, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 19,0% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,4%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 11,7%.

Više informacija u Priopćenju

Pisane vijesti