Praćenje intenziteta turizma odsad i na interaktivnim kartama

Slika /Slike za vijesti/Intenzitet turizma.jpg

Novost na portalu GeoSTAT

Praćenje statističkih pokazatelja intenziteta turizma odsada je, osim u PCAxis bazi podataka, moguće i na portalu GeoSTAT. Novost je to koju je Državni zavod za statistiku omogućio svojim korisnicima nadogradivši spomenuti portal na način da će svi zainteresirani moći prostorno pratiti kretanje intenziteta turizma na razini HR_NUTS 2021.  – HR NUTS 2 i na razini županija.
 
Korisnici će sada još jednostavnije, odnosno kroz kartografsko prikazivanje, moći pratiti pokazatelje poput broja noćenja turista na 100 stanovnika, broja noćenja turista na jedinicu površine (km2), broja stalnih postelja u komercijalnim smještajnim objektima na 100 stanovnika ili pak broja stalnih postelja na jedinicu površine (km2), kao i prosječnog broja noćenja po postelji.
 
Tako se vrlo jednostavnim i vizualno atraktivnim načinom pretraživanja podataka može doći do informacije da je u 2022. Istarska županija bila vodeća u gotovo svim navedenim pokazateljima intenziteta turizma. Brojke poput 14 tisuća noćenja turista na 100 stanovnika, gotovo 10 tisuća noćenja turista po četvornom kilometru, sa 153 stalne postelje na 100 stanovnika te 106 stalnih postelja po četvornom kilometru, svrstale su ovu županiju na prvo mjesto.
 
 


Nadalje, daljnjim pretraživanjem dolazi se do podatka kako je županija s najvećim prosječnim brojem noćenja turista po postelji bila Krapinsko-zagorska s prosječno 117 noćenja turista po postelji, a slijede ju Međimurska sa 102, Istarska s 93 i Grad Zagreb s 92 noćenja po postelji.
 
 
 
Pozivamo vas da posjetite portal GeoSTAT, pogledate pokazatelje intenziteta turizma vaše županije te ga usporedite s ostalim županijama!

Pisane vijesti