Porast trgovine na malo u prosincu 2023. za 9,1% na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina siječanj 2024.jpg

Najveći porast realnog prometa od trgovine na malo od rujna 2021.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u prosincu 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 0,9% u usporedbi sa studenim 2023. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 0,8%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 0,3%.

U prosincu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 9,1%, što je najveći porast prometa od rujna 2021., kada je taj porast iznosio 14,8%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 3,7%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 13,6%.

U 2023. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,7% u odnosu na godinu prije.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u prosincu 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 10,8% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,9%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 11,1% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,8%, te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 18,4% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 12,9%.

Više informacija u Priopćenju.
 

Pisane vijesti