Počinje šesta sezona Statističkog natjecanja

Slika /Slike za vijesti/SN-2022-objave-WEB.jpg

Prijaviti se možete do 13. siječnja 2023.

Dolazak jeseni i prvih hladnijih dana u statističkom svijetu znači samo jedno – početak još jednoga kruga Statističkog natjecanja! Šesta sezona startala je 21. studenoga 2022., kada su prijave i službeno otvorene, a odluku o sudjelovanju možete donijeti do 13. siječnja 2023.

Pravila su ostala ista. Naime, prijaviti se mogu svi učenici koju pohađaju bilo koju redovitu srednju školu. Svoje poznavanje statistike testirat će okupljeni u ekipe koje mogu činiti od jednoga do tri učenika, svrstane u jednu od dvije kategorije – kategoriju A, ako pohađaju 3. i 4. razred srednje škole, ili kategoriju B, ako pohađaju 1. i 2. razred srednje škole. Da bi u ekipama sve funkcioniralo, njihov rad pratit će budno oko nastavnika – mentora, kojeg mora imati svaka ekipa i koji će im pomagati u izvršavanju zadataka.

Put do pobjedničkog postolja bit će izazovan, ali uz timski rad itekako savladiv. Učenici će u prvom krugu natjecanja rješavati ispite s pitanjima iz općeg poznavanja statistike, korištenja izvora službenih statističkih podataka te razumijevanja statističkog teksta. Oni koji se kvalificiraju u drugi krug natjecanja imat će ponešto zahtjevniji zadatak, a to je analiza podataka iz jednoga statističkog istraživanja i izrada prezentacije.

Osim činjenice da će pobjednici, odnosno finalisti dobiti mogućnost odmjeravanja snaga s mladim Europljanima u europskoj fazi natjecanja, dodatna motivacija za prionuti poslu jesu i vrijedne nagrade za koje su se, osim Državnog zavoda za statistiku, pobrinuli i partneri natjecanja − Sveučilišni računarski centar Sveučilišta u Zagrebu, OTP banka i Dechatlon.

Pozivamo sve ''veterane'' natjecanja da nam se pridruže i u ovoj sezoni, a za vas koji se još uvijek premišljate treba li se uključiti u ovaj projekt koji je u pet godina postojanja okupio više od 7 000 učenika i profesora iz više od 250 srednjih škola diljem Hrvatske, imamo samo jedno pitanje – što čekate?

Pisane vijesti