Počinje provedba Ankete o sigurnosti

Slika /Slike za vijesti/Anketa o sigurnosti.jpg

Ispitanici izabrani u uzorak mogu tijekom listopada upitnik ispuniti online

Državni zavod za statistiku od listopada 2022. do kraja veljače 2023. provodi Anketu o sigurnosti u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Ipsos.

Cilj Ankete o sigurnosti, koja se prvi put provodi u Republici Hrvatskoj, jest prikupiti statističke podatke koji će odgovoriti na pitanje u kojoj se mjeri stanovnici osjećaju sigurno u okruženju u kojem žive i rade.
Ti podaci pomoći će u pružanju potrebnih informacija u području kreiranja socijalnih i
sigurnosnih politika, u različitim znanstvenim analizama i međunarodnim usporedbama te, općenito, u informiranju šire javnosti o stanju osobne sigurnosti.

Ovo istraživanje provodi se u dvije faze u cijeloj Republici Hrvatskoj na ukupnom uzorku od 23 000 ispitanika u dobi od 18 do 74 godine.

U prvoj fazi istraživanja, do 31. listopada 2022., Anketa o sigurnosti provodi se isključivo elektroničkim putem tako da ispitanici sami popune anketni upitnik. U slučaju da to ne učine do navedenog datuma, u drugoj fazi, tijekom razdoblja od 1. studenoga 2022. do 15. veljače 2023., nazvat će ih anketar agencije Ipsos (provedba metodom CATI).

Anketa o sigurnosti provodi se na temelju Zakona o službenoj statistici (NN, br. 25/20.). Naglašavamo da su podaci koji se prikupljaju o fizičkim osobama, a izravno se ili neizravno dovesti u vezu s fizičkom osobom, statistički povjerljivi i službena su tajna te se koriste isključivo za statističke svrhe.

Također, Anketa o sigurnosti provodi se na temelju standardne metodologije koju je razvio Statistički ured Europske unije (Eurostat) te je provedbu financirala Europska unija.
 
 

Pisane vijesti