Pad trgovine na malo na mjesečnoj i godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/trgovina - rujan 2022.jpg

Realni promet od trgovine na malo pao na godišnjoj razini nakon osamnaest mjeseci porasta

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u kolovozu 2022. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je pao za 1,0% u usporedbi sa srpnjem 2022. Od toga je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 0,1%, dok je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,4%.

U kolovozu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je pao za 0,2%.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,6%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,9%.

U prvih osam mjeseci 2022. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 2,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u kolovozu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,7% i s utjecajem na ukupan indeks od 6,2%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 21,3% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,4%, Specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama, s porastom prometa od 16,3% i s utjecajem na ukupan indeks od 1,0%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 16,7% i s utjecajem na ukupan indeks prometa također od 1,0%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 15,5%.

Pad nominalnog prometa u kolovozu 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, prisutan je u samo jednoj trgovačkoj struci − Trgovini na malo internetom ili poštom, s padom prometa od 5,0%.

Više informacija u Priopćenju

Pisane vijesti