Održana 30. Dubrovačka ekonomska konferencija

Slika /Slike za vijesti/Konferencija Dubrovnik.jpg

Inflacijska očekivanja ꟷ jedna od istaknutih tema

Krajnji jug Hrvatske, točnije Dubrovnik, bio je domaćin 30. Dubrovačke ekonomske konferencije koja je održana 14. i 15. lipnja 2024. Ova međunarodna konferencija okupila je brojne predstavnike iz financijskog sektora, međunarodnih financijskih institucija i središnjih banaka te brojne ugledne znanstvenike. Lidija Brković, glavna ravnateljica, sudjelovala je na konferenciji uime Državnog zavoda za statistiku. 

U fokusu konferencije bila je aktualna svjetska tema - inflacija, pa se već prvog dana raspravljalo o formiranju inflacijskih očekivanja, modelima odlučivanja u središnjim bankama, promjenama u globalnim dobavnim lancima te o utjecaju monetarne politike na kreditne i depozitne kamate komercijalnih banaka.

Drugog dana održavanja konferencije raspravljalo se o „zelenoj tranziciji“ središnjih i komercijalnih banaka te o utjecaju starenja stanovništva na javni dug i monetarnu politiku.

Konferenciju je otvorio Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke, a sudionicima konferencije obratili su se i Christine Lagarde, predsjednica Europske središnje banke, te Zvonimir Savić, poseban savjetnik za ekonomska pitanja premijera Andreja Plenkovića, uime Vlade Republike Hrvatske.

Pisane vijesti