Održana 10. Europska konferencija o kvaliteti službene statistike

Slika /Slike za vijesti/DZS Vilnius kolaž 2 750x500.jpg

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, moderirala je plenarnu sesiju na Europskoj konferenciji o kvaliteti službene statistike (Q2022) u Vilniusu

Završena je Europska konferencija o kvaliteti službene statistike (Q2022), koja je održana u Vilniusu od 8. do 10. lipnja 2022. u organizaciji Statističkog ureda Republike Litve i Eurostata (Statističkog ureda Europske unije).
 
Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, prvog dana Konferencije prezentirala je rezultate projekta ''Sustav za upravljanje kvalitetom i dokumentiranje kvalitete statističkih istraživanja'', kojim je unaprijeđen sustav upravljanja kvalitetom Državnog zavoda za statistiku. Tijekom posljednje četiri godine razvijeni su novi alati za praćenje kvalitete statističkih proizvoda, nadograđene su aplikacije i baza kvalitete, povezane su interne aplikacije, a izrađeno je i softversko rješenje koje omogućuje izračun ključnih numeričkih pokazatelja kvalitete. Ovim projektom Državni zavod za statistiku potvrdio je svoju usmjerenost prema kvaliteti svih procesa, proizvoda i usluga, slijedeći načela kvalitete definirana Kodeksom prakse europske statistike.
 
Drugog dana Konferencije glavna ravnateljica moderirala je plenarnu sesiju ''Vodeća uloga nacionalnih statističkih ureda u kontekstu kvalitete podataka'', čiji je glavni govornik bio Anil Arora, čelnik Statističkog ureda Kanade. Na spomenutoj sesiji sudjelovali su i Marek Rojiček, direktor Češkoga statističkog ureda, te Tobias Thomas, direktor Statističkog ureda Austrije.
 
Državni zavod za statistiku na trodnevnoj su Konferenciji predstavljale i Andrea Galić Nagyszombaty, načelnica Sektora za statističke metodologije, kvalitetu i odnose s korisnicima, i Marija Kamenski, voditeljica Samostalne službe za međunarodnu suradnju.

Pisane vijesti