Objavljena nova Statistika u nizu - Intermodalni transport

Slika /Slike za vijesti/intermodalni-promet-vijest-naslovna.jpg

Kvantificiranje intermodalnog transporta statističkim podacima ima sve veće značenje

Državni zavod za statistiku objavio je novu Statistiku u nizu - Intermodalni transport. Koristeći se već postojećim statističkim podacima unutar svakoga pojedinoga transportnog područja (cesta, željeznica, pomorski promet i prijevoz na unutarnjim vodnim putovima) primijenjen je bottom-up pristup u modeliranju intermodalnih transportnih lanaca te ćete odsad moći saznati kojim se vrstama prijevoza prevoze intermodalne prijevozne jedinice. Također ćete moći prilagoditi prikaz prema vrstama prijevoza, zonama ukrcaja i iskrcaja te transportnim tokovima robe, a dostupni su podaci od 2014. do 2022.
 
Intermodalni transport nastao je kao odgovor na pitanje kako što učinkovitije i brže, uz što manje troškova, manipulacije teretom i ljudskog rada prevesti teret do cilja i krajnjih korisnika. Bilo da je riječ o kontejneru, izmjenjivom sanduku ili teretnom vozilu, intermodalnom transportu svojstveno je to da se robom u prijevoznoj jedinici ne rukuje kad se mijenjaju načini prijevoza. Na taj način troši se manje energije i vremena za prijevoz, a ostvaruje veći učinak jer je prijevozna jedinica istodobno i skladišna jedinica kojom se rukuje. Drugim riječima, optimizira se proces prijevoza i osigurava njegova pouzdanost.
 
Uspostava međunarodnoga i nacionalnoga intermodalnog transporta te njegovo kvantificiranje statističkim podacima ima sve veće značenje, a objavljivanjem nove Statistike u nizu Državni zavod za statistiku dao je svoj znatan doprinos razvoju prometnog sustava.





Pisane vijesti