Božićni hitovi i statistika? Zašto ne!

Slika /Slike za vijesti/blagdani-2023-web-cro.jpg

Sretne blagdane želi vam DZS

Oštar prosinački zrak isprepleten s mirisom fritula i kuhanog vina prvi je vjesnik adventa. Božićne pjesme koje nas prate na svakom koraku mnoge pomalo i nerviraju, ali su ipak neizostavni dio prosinačke euforije koja je prisutna već nekoliko tjedana. A kako smo uspjeli povezati neke od najpoznatijih božićnih glazbenih uspješnica sa statistikom - doznajte u nastavku.

Postoje brojne polemike kada je korektno započeti s puštanjem božićnih pjesama. Iako bi mnogi s tim taktovima uplovili već u studenome, ipak se suzdržavaju pa sezonu otvore tek s prvim danom prosinca. A kada na radiju prvi put začujete sopran Mariah Carey, znate da povratka nema. Njezin svevremenski hit All I want for Christmas is you nama se savršeno uklopio u broj sklopljenih brakova u prosincu. Jer kada se spoje najsvečanije doba godine i jedan od najvažnijih dana u životu svakog čovjeka ꟷ dan vjenčanja - rezultat može biti samo čista magija.
 
 

A što je Božić bez legendarnog Georga Michaela i njegova Last Christmasa? Isto kao i dom u predbožićno vrijeme bez mirisa cimeta u zraku. Drugim riječima - ne postoji! Brašno, jaja, maslac i šećer osnova su svih božićnih slastica, pa smo u duhu spomenute pjesme provjerili koliko su porasle cijene tih proizvoda u odnosu na last Christmas. Od nabrojanih namirnica u studenome 2023. najviše su porasle cijene šećera, i to za 19,0% u odnosu na studeni prošle godine.  
 
 
 
I velike prometne gužve u prosincu lakše je preživjeti uz božićne hitove koji odzvanjaju iz zvučnika u automobilima, a jedna od mnogima najljepših božićnih pjesama, koja budi sjetu, upravo je Driving home for Christmas. Prema podacima statistike transporta, u Hrvatskoj je u 2022. bilo 2,3 milijuna vozača, od kojih nešto više muškaraca (57,3%) nego žena (42,7%), dok je broj registriranih vozila u toj godini iznosio 1,8 milijuna.
 
 
 
 
Jedan od najvećih izazova u tjednu koji prethodi Božiću svakako je i odabir savršene božićne jelke. No, ne morate se previše brinuti jer je površina zasađenih božićnih drvaca u prošloj godini iznosila čak 414 hektara. Još koji korak i sve je spremno za vaše okupljanje Underneath the Christmas tree!
 
 
 
A potom slijedi najzabavniji dio koji obožavaju i djeca i odrasli - kićenje božićnog drvca. Nezgode se uvijek mogu dogoditi, ali nemojte da vam pokoja razbijena kuglica stvori dodatan stres jer smo u prošloj godini uvezli božićnih ukrasa u vrijednosti od čak 10,9 milijuna eura, što je više nego dvostruko u odnosu na primjerice deset godina prije, kada je ona iznosila 4,2 milijuna eura. Stoga će božićnih ukrasa biti i više nego dovoljno, a vi se samo prepustite stvaranju nezaboravnih uspomena i sa svojim ukućanima zapjevušite It's beggining to look a lot like Christmas.
 
A ako ste bili dovoljno dobri tijekom cijele godine, možda vas na božićno jutro dočekaju i pokloni. Nitko sa sigurnošću ne zna koliko ima godina niti gdje živi. Ali kako nam se bliži dan kada Santa Clause is comming to town, zavirili smo u popisne podatke i otkrili da u Hrvatskoj postoje 32 muškarca u dobi od 65+ godina koja se prezivaju Mraz.

Prema Popisu 2021., u Hrvatskoj ima i 7 244 Božića, a vama želimo da si stvorite svoj, jedan, jedini, neponovljivi Božić i provedete ga u miru, veselju, ljubavi i zajedništvu.

Sretne blagdane želi vam Vaš DZS!


Pisane vijesti