Objavljen ''Priručnik o jačanju kapaciteta podataka o djeci u pokretu''

Slika /Slike za vijesti/Grčka - vijest-web-3b.jpg

Glavna ravnateljica sudjelovala na panelu o važnosti službene statistike i izazovima raščlanjivanja podataka u nacionalnim statističkim sustavima

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, i Ivana Aljinović, tajnica Kabineta glavne ravnateljice, sudjeluju na događaju u povodu objavljivanja ''Priručnika o jačanju kapaciteta podataka o djeci u pokretu'', koji se održava u Ateni 20. i 21. studenoga 2023. Događaj organizira Statistički ured Grčke (ELSTAT) uz potporu Međunarodnog podatkovnog saveza za djecu u pokretu (IDAC).

Migracije i raseljavanja utječu na živote djece diljem svijeta, a prema najnovijim podacima procjenjuje se da 35,5 milijuna migranata čine upravo djeca. Pouzdani podaci i službena statistika ključni su za ispunjavanje međunarodnih obveza koje štite prava djece migranata i prognanika. Međunarodni podatkovni savez za djecu u pokretu (IDAC) je, vođen tom mišlju, izradio ''Priručnik o jačanju kapaciteta podataka o djeci u pokretu'' kako bi se pomoglo zemljama da unaprijede prikupljanje, analizu, dijeljenje i korištenje podataka o djeci u pokretu. Statistički ured Grčke (ELSTAT) sudjelovao je u koordinaciji izrade spomenutog Priručnika, koji daje analitičke smjernice za nacionalne statističke urede i relevantne aktere o tome kako izgraditi kapacitete za prikupljanje podataka o djeci u pokretu u skladu s temeljnim načelima službene statistike.

Prvog dana događanja glavna je ravnateljica sudjelovala na panelu na temu ''Važnost službene statistike i izazovi raščlanjivanja podataka u nacionalnim statističkim sustavima'' na kojem je govorila zašto je službena statistika važna kada je riječ o podacima koji se odnose na djecu u pokretu te je zajedno s ostalim sudionicima raspravljala o najboljim praksama zemalja koje se mogu usvojiti za poboljšanje učinkovitosti službene statistike i raščlanjivanje podataka na temu migracije djece u pokretu.

Od osnutka 2020., Međunarodni podatkovni savez za djecu u pokretu (IDAC) ulaže napore kako bi se poboljšali podaci na temelju kojih bi se poduprlo donošenje politika vezanih za zaštitu djece u pokretu. IDAC je međusektorska globalna koalicija koju zajednički predvode Eurostat, Međunarodna organizacija za migracije (IOM), Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Međunarodni fond Ujedinjenih naroda za pomoć djeci (UNICEF). 

Pisane vijesti