Anketa o radnoj snazi prema novoj Uredbi (EU)

Slika /slike/ARS.jpg

Primjena nove pravne podloge dovela je do promjene u istraživanju.

Od 1. siječnja 2021. godine na snagu je stupila nova obvezujuća Uredba (EU) 2019/1700 Europskog parlamenta i Vijeća za društvene statistike te pripadajuća Provedbena Uredba Komisije (EU) 2019/2240 za područje radne snage. Njihovom primjenom izvan snage stavljena je Uredba (EZ) br. 577/98 koja je predstavljala dosadašnju temeljnu pravnu osnovu za provedbu istraživanja „Anketa o radnoj snazi“.

Cilj nove Uredbe (EU) 2019/1700 jest osigurati da se sva istraživanja iz područja društvenih statistika (Anketa o radnoj snazi, Anketa o dohotku stanovništva, Anketa o potrošnji kućanstava, Anketa o raspolaganju vremenom, itd.) koja se temelje na uzorku privatnih kućanstava reguliraju jednom zajedničkom uredbom u svrhu harmonizacije prikupljanja podataka među zemljama kao i standardizacije varijabli koje su zajedničke svim istraživanjima iz područja društvenih statistika.
Primjena nove pravne podloge prouzročila je promjene u istraživanju počevši od promjena u dizajnu anketnog upitnika, primjene strogo propisanog i usklađenog redoslijeda pitanja za definiranje ključnih kategorija u istraživanju, promjene i uklanjanja postojećih i dodavanja novih pitanja pa sve do promjena u obuhvatu i definiciji zaposlenosti i nezaposlenosti.

Navedene promjene prouzročile su prekid u vremenskim serijama podataka zbog čega podaci za prvo tromjesečje 2021. nisu usporedivi s dosadašnjim podacima za prethodna tromjesečja. Međutim, kako bi se osigurala usporedivost podataka, u planu je izračun revidiranih serija osnovnih pokazatelja zaposlenosti i nezaposlenosti prema dobi i spolu, za razdoblje od prvog tromjesečja 2009. do četvrtog tromjesečja 2020.

Nacionalna objava revidiranih pokazatelja predviđena je za prvu polovicu 2022. kada i Statistički ured EU (EUROSTAT) planira objavu ovih pokazatelja za sve države članice EU-a.

Rezultati istraživanja „Anketa o radnoj snazi“ za prvo tromjesečje 2021. s detaljno opisanim novonastalim promjenama objavljeni su u Priopćenju 9.2.6./1. “Aktivno stanovništvo u Republici Hrvatskoj” i Statistici u nizu – Aktivno stanovništvo.
 

 

 

Stranica