71. plenarno zasjedanje Konferencije europskih statističara

Slika /Slike za vijesti/CES - VIJEST - lipanj 2023.jpg

Nove tehnologije, etika podataka i poboljšanje nacionalnih statistika te međunarodna usporedivost u fokusu čelnika nacionalnih statističkih ureda 

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, i Linda Kasalo Malić, zamjenica glavne ravnateljice, sudjeluju na 71. plenarnom zasjedanju Konferencije europskih statističara (CES) koje se održava u Ženevi od 22. lipnja do 23. lipnja 2023.

Čelnici nacionalnih statističkih ureda na Konferenciji raspravljaju o strateškoj i menadžerskoj perspektivi kretanja prema tehnologijama otvorenog koda, etici podataka kao ključnom čimbeniku društvene prihvatljivosti te o pravovremenosti, učestalosti i preciznosti službene statistike. Konferencija će čelnicima statističkih ureda pružiti platformu za rješavanje novih pitanja i razvijanje smjernica te izradu preporuka za poboljšanje nacionalnih statistika i njihovu međunarodnu usporedivost.

Na Konferenciji se raspravlja i o radu Grupe visoke razine za modernizaciju službene statistike (HLG-MOS) te o rezultatima analiza koje je proveo Ured Konferencije europskih statističara, a članovima Konferencije dostavit će se smjernice i preporuke na odobrenje.

Konferencija europskih statističara jedno je od najstarijih statističkih tijela u svijetu, sa svojim korijenima u Ligi naroda te u prvoj Konferenciji o statistici koja je održana 1928.

Tijekom godina Konferencija je odigrala važnu ulogu u promicanju statističkog razvoja u zemljama članicama. 

Pisane vijesti