54. zasjedanje Statističke komisije Ujedinjenih naroda

Slika /Slike za vijesti/Statistička komisija UN-a.jpg

Tema ''Bolji podaci, bolji život'' u fokusu čelnika nacionalnih statističkih ureda 

Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, i Marcela Gracin Fagač, načelnica Sektora za financije i nabavu, sudjeluju na 54. zasjedanju Statističke komisije Ujedinjenih naroda koje se održava od 28. veljače do 3. ožujka 2023. u New Yorku.

Tema zasjedanja je ''Bolji podaci, bolji život'', a članovi Statističke komisije raspravljat će i odlučivati o podacima i pokazateljima Ciljeva održivog razvoja do 2030., regionalnome statističkom razvoju, temeljnim načelima službene statistike i razvoju statističkih kapaciteta.

Statistička komisija Ujedinjenih naroda, koju čine čelnici nacionalnih statističkih ureda zemalja članica Ujedinjenih naroda, najviše je tijelo međunarodnoga statističkog sustava s pravom odlučivanja o pitanjima međunarodne statističke aktivnosti, a posebno u postavljanju statističkih standarda, razvoju pojmova i metoda te njihove implementacije na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Statističku komisiju čine 24 zemlje članice Ujedinjenih naroda koje bira Ekonomsko i socijalno vijeće Ujedinjenih naroda (ECOSOC) na temelju provedene geografske raspodjele. 
 

Pisane vijesti