Uskrsni običaji, tradicija i, naravno, malo statistike

Slika /Slike za vijesti/Uskrs web naslovna 2023 HR.jpg

Želimo vam sretan Uskrs!

Iako pripremi za Uskrs svatko pristupa individualno, na svoj način, postoje običaji koji su se uvriježili u narodu. Tako na Cvjetnicu mnogi jutro započinju umivanjem cvjetnim laticama. U 2021. cvijeće i ukrasno bilje prekrivalo je 181 hektar površine, što je znatno manje nego deset godina ranije, kad je pod ovim mirisnim biljkama bilo 409 hektara površine.
 
Simbol Cvjetne nedjelje je i maslinova grančica. U 2021. pala je proizvodnja maslina, a time i maslinova ulja. Kako se kretala proizvodnja u posljednjih 20 godina, najbolje pokazuje grafikon u nastavku.
 
 
 
U Velikom tjednu pripreme za Uskrs su intenzivnije. Već tradicionalno, valja pripremiti sastojke za blagdanski stol, ali i pisanice. U 2021. uzgojeno je 3,2 milijuna kokoši nesilica, a proizvedeno 736 milijuna jaja.
No ono što zasigurno zabrinjava mnoga kućanstva jesu cijene jaja koje su porasle tijekom cijele 2022., što se nastavilo i u 2023. U veljači ove godine jaja su u Hrvatskoj poskupjela za 64,7% u odnosu na veljaču 2022.
 
 
 
Porast cijena prisutan je i kod drugih proizvoda koji često imaju svoje mjesto na blagdanskom meniju.
 
 
 
Na Veliki petak u mnogim će se domovima pripremati riba. Prema podacima statistike ribarstva, ulov i uzgoj morske ribe mnogo su veći od proizvodnje slatkovodne ribe. Neke od najzastupljenijih morskih vrsta su srdela i lubin, dok je kod slatkovodnih na prvom mjestu šaran. Grafikoni u nastavku pružaju bolji uvid u ulov i uzgoj ribe u 2021.
 
 
 
 
 
Osim bogate blagdanske trpeze za najmilije, priprema za Uskrs uključuje i uređenje doma. Nerijetko se ona poklopi s proljetnim čišćenjem i osvježavanjem prostora koje će biti mjesto obiteljskog okupljanja. U 2021. proizveli smo 52,8 tisuća tona sredstava za čišćenje. Iste godine vrijednost izvoza sredstava za čišćenje iznosila je 44,2 milijuna eura, a najviše u Bosnu i Hercegovinu, dok je uvoz tih sredstava bio u vrijednosti od 93,0 milijuna eura, a najviše iz Austrije.
 
Uskrsno jutro donosi slatko iznenađenje za najmlađe članove obitelji. Šareni celofani kriju razne oblike čokolada i pralina. Prema podacima domaće industrijske proizvodnje, u 2021. proizvedeno je 20,2 tisuće tona čokoladnih proizvoda.
 
Preferirali slatke ili slane zalogajčiće, ne zaboravite da Uskrs slavi ponovno rođenje i nadu, zajedništvo i okupljanje obitelji. Želimo vam sretan Uskrs!