Započeo posjet Odbora za statistiku i statističku politiku u okviru procesa pristupanja Republike Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD)

Slika /Slike za vijesti/vijest-web-krem.jpg
U Državnom zavodu za statistiku u okviru procesa pristupanja Republike Hrvatske Organizaciji za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) započeo je posjet Odbora za statistiku i statističku politiku radi ocjene nacionalnoga statističkog sustava i službene statistike Hrvatske. Posjet će trajati od 17. do 20. travnja 2023., a osnovna zadaća jest procijeniti spremnost i sposobnost ispunjavanja obveza kako bi se OECD-u omogućile informacije za izvršavanje njezinih zadaća koje uključuju pružanje kratkoročnih, strukturnih i drugih analitičkih statistika te povezanih metodoloških informacija potrebnih za adekvatnu analizu i nadzor politika.

Ulaskom Republike Hrvatske u OECD, Državni zavod za statistiku ima zadaću brinuti se o pravnome i institucionalnom okviru za statistiku, uspostaviti i održavati kvalitetne statističke i podatkovne infrastrukture usklađene s politikama i dobrim praksama u zemljama članicama OECD-a te se integrirati u izvještajne i informacijske sustave OECD-a od trenutka pristupanja.

Vijeće OECD-a je dana 25. siječnja 2022. odlučilo otvoriti pregovore o pristupanju Republike Hrvatske, dok je 10. lipnja 2022. na ministarskoj razini usvojen "Plan za proces pristupanja Republike Hrvatske OECD-u". Sveobuhvatni cilj procesa pristupanja jest postizanje  usklađenosti Republike Hrvatske sa standardima, najboljim politikama i praksama OECD-a, što rezultira boljim ishodima za članice OECD-a i njihovih građana. 

Pisane vijesti