U trećem kvartalu 2021. BDP rastao za 15,8%

Slika /slike/BDp studeni 2021b.jpg

Rastu BDP-a najviše su doprinijele djelatnosti povezane s turizmom. 

Rast BDP-a nastavlja se i u trećem tromjesečju 2021., a prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2021. realno veći za 15,8% nego u istom tromjesečju 2020. Djelomično je to rezultat baznog efekta, s obzirom na to da je realni pad BDP-a u trećem tromjesečju 2020. bio znatan. Brzom dinamikom rasta realnog BDP-a njegova je razina nadmašila onu iz istog razdoblja 2019. te je on, u trećem tromjesečju ove godine, veći za 4,2% u odnosu na isto tromjesečje 2019.

Prva procjena, prema izvornim podacima, pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2021. realno veća za 13,5% u odnosu na isto tromjesečje 2020. Tromjesečni rast BDV-a vidljiv je u svim djelatnostima, a na njega su najviše utjecale djelatnosti Trgovina na veliko i na malo, Prijevoz i skladištenje i Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. To je u najvećoj mjeri prouzročeno porastom broja dolazaka i noćenja turista u komercijalnim objektima. Osim toga, na rast BDP-a u trećem tromjesečju ove godine povoljno su utjecala i kretanja turista (u prvih osam mjeseci ove godine ostvareno je više noćenja turista nego u cijeloj prošloj godini, što nije ostvareno u posljednjih 20 godina).


Potrošnja kućanstava porasla je za 16,0% u trećem tromjesečju 2021. i na to je najviše utjecao porast prometa ugostiteljskih usluga, prometnih usluga te prometa u trgovini na malo.

Potrošnja države u trećem tromjesečju 2021., iako nominalno ostvaruje blagi rast od 0,3%, realno pada za 4,5%. Posljedica je to rasta plaća koje u obračunu služe kao deflator.

Bruto investicije u fiksni kapital u trećem su tromjesečju 2021. realno porasle za 7,6%, što je pridonijelo rastu BDP-a i taj rast prati povećanje obujma građevinskih radova te obujma uvoza postrojenja i opreme.

U trećem tromjesečju 2021. izvoz roba i usluga ostvaruje znatan realni rast, za 48,8%, a uvoz roba i usluga ostvaruje realni rast za 13,9%.

Više informacija: 
PRVA PROCJENA TROMJESEČNOG BRUTO DOMAĆEG PROIZVODA za treće tromjesečje 2021.


Pisane vijesti