U srpnju 2024. provodit će se istraživanje Turistička aktivnost stanovništva Republike Hrvatske

Slika /Slike za vijesti/Plitvice.jpg

Prikupljaju se podaci o putovanjima u travnju, svibnju i lipnju 2024.

Istraživanje Turistička aktivnost stanovništva Republike Hrvatske provodit će se u srpnju 2024. na uzorku od 5 000 kućanstava/osoba koje su metodom slučajnog uzorka izabrane iz baze fiksnih i mobilnih telefonskih brojeva, a prikupljaju se podaci o putovanjima s kojih su se stanovnici Hrvatske vratili u travnju, svibnju i lipnju 2024.

S ispitanicima će razgovarati anketar Državnog zavoda za statistiku u telefonskom intervjuu uz podršku računala, a istraživanjem se obuhvaćaju osobe u dobi od 15 godina i više. Tajnost prikupljenih podataka zajamčena je Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20.) i Uredbom (EZ) br. 223/2009. Državni zavod za statistiku obrađuje podatke i objavljuje ih kao zbirne, stoga neće biti moguće prepoznati osobu koja je sudjelovala u istraživanju.

Riječ je o istraživanju koje se provodi svaka tri mjeseca i kojim se prikupljaju podaci o privatnim i poslovnim putovanjima stanovništva Republike Hrvatske u zemlji i inozemstvu izvan uobičajene sredine, kao što su posjet rodbini i prijateljima, odlazak u vikendicu, na skijanje i planinarenje, u kupnju, toplice, odlazak na izobrazbu, seminar, vjerska putovanja i slično. Za ispitanike koji nisu odlazili na putovanja prikupljaju se podaci o glavnim razlozima neodlaska na putovanja, kao što su nedostatak financijskih sredstava, zdravstveni razlozi, obiteljske ili poslovne obveze itd.

Koliko često putuje domaće stanovništvo, zašto, kamo i kada odlazi na putovanja, koliko traju ta putovanja i koliko stanovništvo troši na tim putovanjima samo su neka od pitanja na koje odgovor daje istraživanje Turistička aktivnost stanovništva Republike Hrvatske i važan su izvor informacija za sve dionike u području turizma koji se bave ekonomskim analizama i prognozama tržišta te se koriste za procjenu ekonomske važnosti turizma i donošenje različitih gospodarskih mjera.

Vaša suradnja važan je doprinos ovom istraživanju! Ako ste ušli u uzorak, odazovite se i tako zajedno pomozimo svima u dobivanju kvalitetnih statističkih podataka!

Više informacija potražite u letku.

Pisane vijesti