U siječnju 2024. provodi se istraživanje Turistička aktivnost stanovništva Republike Hrvatske

Slika /Slike za vijesti/shutterstock_533952916_edited.jpg

Prikupljaju se podaci o putovanjima u listopadu, studenome i prosincu 2023.

Istraživanje Turistička aktivnost stanovništva Republike Hrvatske provodit će se u siječnju 2024. na uzorku od sedam tisuća kućanstava/osoba koje su metodom slučajnog uzorka izabrane iz baze fiksnih i mobilnih telefonskih brojeva, a prikupljaju se podaci o putovanjima s kojih su se stanovnici Hrvatske vratili u listopadu, studenome i prosincu 2023.

Ispitanicima će se javiti anketar Državnog zavoda za statistiku radi telefonskog intervjuiranja uz podršku računala, a tajnost prikupljenih podataka zajamčena je Zakonom o službenoj statistici (NN, br. 25/20.) i Uredbom (EZ) br. 223/2009. Državni zavod za statistiku obrađuje podatke i objavljuje ih kao zbirne, stoga neće biti moguće prepoznati osobu koja je sudjelovala u istraživanju.

Riječ je o istraživanju koje se provodi svaka tri mjeseca i kojim se prikupljaju podaci o privatnim i poslovnim putovanjima stanovništva Republike Hrvatske u zemlji i inozemstvu izvan uobičajenog mjesta stanovanja, kao što su posjet rodbini i prijateljima, odlazak u vikendicu, na skijanje i planinarenje, u kupnju, toplice, odlazak na izobrazbu, seminar, vjerska putovanja i slično. Za ispitanike koji nisu odlazili na putovanja prikupljaju se podaci o glavnim razlozima neodlaska na putovanja, kao što su nedostatak financijskih sredstava, zdravstveni razlozi, obiteljske ili poslovne obveze itd.

Koliko često putuje domaće stanovništvo, zašto, kamo i kada odlazi na putovanja, koliko traju ta putovanja i koliko stanovništvo troši na njima, samo su neka od pitanja na koje odgovore daje istraživanje Turistička aktivnost stanovništva Republike Hrvatske, a podaci dobiveni tim istraživanjem važan su izvor informacija za sve dionike u području turizma koji se bave ekonomskim analizama i prognozama tržišta te se koriste za procjenu ekonomske važnost turizma i donošenje različitih gospodarskih mjera.

Svojom suradnjom dat ćete važan doprinos ovom istraživanju! Odazovite se i tako zajedno svima omogućimo kvalitetne statističke podatke!

Više informacija o istraživanju saznajte iz letka
 

Pisane vijesti