U 2022. emitirano 1,2 milijuna radijskoga i 202 tisuće sati televizijskog programa

Slika /Slike za vijesti/Radio naslovna.jpg

Sretan 98. rođendan Hrvatskom radiju i 68. rođendan Hrvatskoj televiziji!

Bilo kod kuće, na poslu, u autu ili putem mobilnih telefona, zvuk koji dopire iz radija naš je vjerni pratitelj u svakodnevnom životu, čiji sadržaj nerijetko ispunjava tišinu svakodnevice i život nam čini ljepšim. Možete li uopće zamisliti svoj život bez radija? Taj skromni, stariji brat televizije na ovim je prostorima prisutan već nevjerojatnih 98 godina, koliko navršava upravo 15. svibnja, kada se obilježava početak emitiranja Radio Zagreba, prve radijske postaje u Hrvatskoj.

Te sad već davne 1926. emitirala je samo jedna radijska postaja, a u razdoblju od gotovo stoljeća broj radijskih postaja porastao je na 129, koliko ih je bilo u 2022. Od toga je njih pet bilo državnih, 14 regionalnih te čak 110 lokalnih. U spomenutoj godini sve su radijske postaje producirale nevjerojatnih 1 163 967 sati vlastitog programa. Prema vrsti emisija, najveći broj sati činile su glazbene, informativne i zabavne emisije.
 
 

Kako bi sve funkcioniralo besprijekorno, a mi mogli neometano uživati u radijskim emisijama, brinula su se ukupno 1 252 zaposlenika, koliko ih je tijekom 2022. bilo stalno zaposleno na svim radijskim postajama, u gotovo podjednakom udjelu za muškarce (50,5%) i žene (49,5%). Radijske postaje koje su pak proizvele najviše sati programa radijskih emisija u samostalnoj proizvodnji jesu one u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj te Zagrebačkoj županiji.

Istoga je datuma trideset godina poslije, točnije u 1956., započelo i emitiranje Televizije Zagreb, prve televizijske postaje u Hrvatskoj. Malena kockica postala je prozor u svijet i izvor svih informacija, a svojom je pojavom zauvijek promijenila način razmjene i dostupnost informacija. Iako su joj zasigurno danas novi mediji konkurencija, televizija je i dalje sastavni dio svakoga kućanstva, a prema posljednjim raspoloživim podacima Ankete o potrošnji kućanstava u 2022., televizor je imalo 99,4% kućanstava.

U 2022. djelovala su ukupno 24 televizijska centra, a od toga ih je osam bilo državnih, 11 regionalnih i pet lokalnih, a zajedno su unutar godinu dana proizveli 201 736 sati programa. Prema vrstama emisija, najzastupljenije su bile informativne, igrane te komercijalne.
 
 

Na televiziji je u 2022. ukupno radilo 3 550 stalnih zaposlenika, od kojih je bilo tek neznatno manje žena (45,6%) u odnosu na muškarce (54,4%). Međutim, i na radijskim postajama, ali i u televizijskim centrima, angažirani su zaposlenici na temelju ugovora o djelu te autorskih i izvođačkih ugovora, a njih je, ukupno gledajući, bilo nešto više od 15 tisuća.

Tijekom 2023. u Hrvatsku je bilo uvezeno gotovo 180 tisuća radijskih prijamnika, a tri zemlje iz kojih ih je najviše pristiglo jesu Kina, Francuska i Danska. Iste je godine bilo uvezeno i nešto više od 18 tisuća televizora, i to najviše iz Kine, Nizozemske i Slovenije.Ovim kratkim statističkim pregledom želimo sretan 98. rođendan Hrvatskom radiju i 68. rođendan Hrvatskoj televiziji, uz želju da nam i u budućnosti pruže još mnogo sati kvalitetnog programa!

Pisane vijesti