Trgovina na malo u svibnju 2024. porasla za 8,4% na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trg na malo lipanj 2024.jpg

Porast realnog prometa od trgovine na malo i 14. mjesec zaredom

Sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u svibnju 2024. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, realno je porastao za 0,6% u usporedbi s travnjem 2024. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 2,5%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,8%.

U svibnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 8,4%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,6%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 11,4%.

U svibnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je svih devet trgovačkih struka. Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u svibnju 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 21,7% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 4,0%, Nespecijalizirana trgovina na malo pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, s porastom prometa od 8,3% i utjecajem na ukupan indeks od 2,8%, te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, optičarski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 25,3% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,2%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti