Trgovina na malo u studenome 2023. porasla za 7,3% na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina na malo prosinac 2023.jpg

Najveći porast realnog prometa od trgovine na malo na godišnjoj razini od listopada 2021.

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u studenome 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 1,2% u usporedbi s listopadom 2023. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 2,7%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 5,0%.

U studenome 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 7,3%, što je najveći porast prometa od listopada 2021., kada je taj porast iznosio 8,7%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 2,1%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 13,3%.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u studenome 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 9,0% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 3,0%, Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 21,7% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,8%, Motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi, s porastom prometa od 43,8% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,7%, te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 20,1% i utjecajem na ukupan indeks prometa također od 1,7%.

Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti