Statistika i digitalno društvo u fokusu čelnika nacionalnih statističkih ureda Europskoga statističkog sustava

Slika /Slike za vijesti/vijest-web-1_Stockholm.jpg
Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku, sudjeluje na sastanku čelnika nacionalnih statističkih ureda na temu ''Statističko vodstvo u digitalnom društvu u nastajanju'' koji se održava u Stockholmu od 12. do 13. travnja 2023. u okviru švedskog predsjedanja Vijećem Europske unije, a u organizaciji Statističkog ureda Švedske i Eurostata.

Tijekom prvoga dana sastanka održane su dvije sesije, a glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku bila je sudionik sesije posvećene korisnicima pod nazivom ''Korisnički dijalog – uključivanje stručnih korisnika prilikom mijenjanja portfelja statističkih proizvoda''. Drugoga dana sastanka sve čelnike nacionalnih statističkih ureda očekuje sesija na kojoj će raspravljati o razvijanju statističkog vodstva.

Razvojem digitalnog društva europske statistike moraju identificirati nove potrebe korisnika te odgovoriti na njih razvojem inovativnih metoda prikazivanja podataka i novih izvora podataka, pridržavajući se Kodeksa prakse europske statistike. Stoga je fokus sastanka čelnika nacionalnih statističkih ureda na razmjeni dobrih praksi vezanih za suradnju s korisnicima i osiguranje pouzdane, pravodobne i relevantne statistike te na promicanju povjerenja korisnika u statistiku u današnjemu digitalnom društvu.  

Pisane vijesti