Savjetovanje s javnošću o Prijedlogu odluke o NKD-u 2025.

Slika /Slike za vijesti/NKD-vijest-web.jpg

U tijeku je javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Prijedlogu odluke o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2025. – NKD 2025.

Nacionalna klasifikacija djelatnosti (NKD) jedan je od osnovnih statističkih standarda kojim se definiraju djelatnosti i koji pruža okvir za proizvodnju velikog broja statističkih podataka prema ekonomskim djelatnostima u svim područjima službene statistike. Nacionalna klasifikacija djelatnosti primjenjuje se i za razvrstavanje poslovnih subjekata i njihovih dijelova, tj. vođenje administrativnih i poslovnih registara.

Europska komisija usvojila je u listopadu 2022. novu Statističku klasifikaciju ekonomskih djelatnosti u Europskoj zajednici (NACE Rev. 2.1) donošenjem Delegirane uredbe (EU) 2023/137. te je Državni zavod za statistiku, kao stručni nositelj izrade statističkih klasifikacija u Republici Hrvatskoj, pripremio novu nacionalnu verziju klasifikacije djelatnosti – NKD 2025.

Nacionalna klasifikacija djelatnosti 2025. - NKD 2025., za razliku od Nacionalne klasifikacije djelatnosti 2007. – NKD 2007., koja se trenutačno primjenjuje, sadržavat će i nacionalnu raščlambu, što znači da će šifra djelatnosti u novoj verziji biti peteroznamenkasta. Prve četiri razine NKD-a 2025. (područja, odjeljci, skupine i razredi) bit će, naime, potpuno usklađeni s klasifikacijom NACE Rev 2.1, dok će peta razina biti uvedena isključivo za nacionalne potrebe, uz odobrenje Europske komisije.

Više informacija možete saznati klikom na poveznicu Revizija međunarodnih statističkih klasifikacija te posljedično Nacionalne klasifikacije djelatnosti.

Javno savjetovanje dostupno je na Središnjemu državnom portalu e-Savjetovanja i otvoreno je do 13. kolovoza 2023.

Državni zavod za statistiku poziva zainteresiranu javnost da se uključi u izradu Prijedloga odluke o Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti 2025. - NKD 2025.
 

Pisane vijesti