Rast trgovine na malo na mjesečnoj i na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/trgovina_kolovoz 2022..jpg

Na mjesečnoj razini porastao promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima, a pao promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima

Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u srpnju 2022. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je porastao za 0,2% u usporedbi s lipnjem 2022. Od toga je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 3,9%, dok je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 2,9%.

Na godišnjoj razini realni promet trgovine na malo raste od veljače 2021.

U srpnju 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,3%.

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 1,2%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 3,4%.

U prvih sedam mjeseci 2022. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 3,4% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u srpnju 2022. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 33,2% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,3%, Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 17,0% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 6,5%, te Ostale nespecijalizirane prodavaonice, s porastom prometa od 19,6% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,2%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 18,2%.

Više informacija u Priopćenju

Pisane vijesti