Predstavnici DZS-a na sastanku Odbora za statistiku i statističku politiku OECD-a

Slika /Slike za vijesti/oecd pariz.jpg

Održana rasprava o pristupanju Republike Hrvatske OECD-u

Delegacija Državnog zavoda za statistiku (DZS), predvođena glavnom ravnateljicom Lidijom Brković, sudjelovala je na sastanku Odbora za statistiku i statističku politiku Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) koji je održan 17. i 18. lipnja 2024. u Parizu.

Drugog dana sastanka održana je zatvorena sjednica na kojoj se raspravljalo o pristupanju Hrvatske OECD-u. Tajništvo OECD-a predstavilo je Izvješće o pregledu pristupanja u području statistike te iznijelo svoje zaključke i preporuke.

U raspravi je glavna ravnateljica predstavila hrvatski statistički sustav, pri čemu je posebno istaknula njegov snažan pravni i infrastrukturni okvir, koji čine DZS kao središnje tijelo i ostali nositelji službene statistike, te ulogu Odbora za sustav službene statistike Republike Hrvatske. Nadalje, predstavila je sveobuhvatni sustav upravljanja kvalitetom u DZS-u te se osvrnula na uspostavu statističkog registra stanovništva. Kao ključni korak koji vodi prema modernizaciji službene statistike istaknula je uspostavu središnjeg repozitorija podataka i sustava poslovne analitike usklađenih s načelima upravljanja podacima (data stewardship). U zaključku je glavna ravnateljica istaknula neke od glavnih postignuća vezanih za modernizaciju prikupljanja i diseminacije podataka te istaknula važnost promicanja službene statistike i statističke pismenosti. Ujedno je zahvalila svima koji su sudjelovali u procesu pristupanja.

Od trenutka pristupanja Republike Hrvatske u OECD zadatak je DZS-a brinuti se o pravnome i institucionalnom okviru za statistiku, održavati kvalitetne statističke i podatkovne infrastrukture usklađene s politikama i dobrim praksama u zemljama članicama OECD-a te se integrirati u izvještajne i informacijske sustave OECD-a.

Podsjećamo, Vijeće OECD-a odlučilo je 25. siječnja 2022. otvoriti pregovore o pristupanju Republike Hrvatske, a 10. lipnja 2022. na ministarskoj je razini donesen Plan za proces pristupanja Republike Hrvatske OECD-u. U travnju 2023. održan je prvi posjet Odbora za statistiku i statističku politiku DZS-u radi ocjene nacionalnoga statističkog sustava i službene statistike Republike Hrvatske, dok je drugi posjet održan u veljači 2024. Osnovna zadaća tih posjeta bila je dodatno procijeniti spremnost i sposobnost hrvatskoga statističkog sustava za ispunjavanje obveza prema OECD-u.

Pisane vijesti