Porast prometa od trgovine na malo u ožujku 2024. za 8,9% na godišnjoj razini

Slika /Slike za vijesti/Trgovina na malo_travanj 2022..jpg

Porast ostvarilo osam trgovačkih struka 

U ožujku 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 8,9%. Od toga je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 8,2%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 10,0%.
 
U ožujku 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, porast prometa ostvarilo je osam trgovačkih struka, dok je u samo jednoj trgovačkoj struci prisutan pad prometa.
 
Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u ožujku 2024. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirana trgovina pretežno hranom, pićima i duhanskim proizvodima, s porastom prometa od 19,2% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 7,1%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 16,1% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,8%, te Ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, optičarski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi, s porastom prometa od 25,1% i utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,2%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 14,5%.
 
Sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u ožujku 2024. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, realno je pao za 0,1% u usporedbi s veljačom 2024. Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao za 0,4%, a promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) za 3,7%.
 
Više informacija u Priopćenju.

Pisane vijesti